بارداری پوچ؛ علائم، درمان و راه های پیشگیری

به گزارش مجله یافان، شاید زمانی بوده که حتی نمی دانستید باردارید یا باردار بودید، اما خبر بدی شنیده اید؛ یک تخم پوچ در رحم شما وجود دارد یا اینکه هیچ جنینی در سونوگرافی دیده نمی گردد. به شدت ناراحت و آشفته می شوید. مفهوم این جملات را درک نمی کنید.

بارداری پوچ؛ علائم، درمان و راه های پیشگیری

به گزارش، شاید زمانی بوده که حتی نمی دانستید باردارید یا باردار بودید، اما خبر بدی شنیده اید. یک تخم پوچ در رحم شما وجود دارد یا اینکه هیچ جنینی در سونوگرافی دیده نمی گردد. به شدت ناراحت و آشفته می شوید. مفهوم این جملات را درک نمی کنید. مجبور می شوید دوباره سونوگرافی کنید. برای پیداکردن چیزی که اصلا وجود نداشته و سپس به شما گفته می گردد که محتویات داخل رحم دفع خواهد شد. یا اینکه باید متحمل یک مداخله طبی یا جراحی شوید.

با وجود شرایط ناراحت نماینده ای که برایتان پیش آمده باید گفت جای نگرانی نیست، شما تنها نیستید؛ ضمن اینکه دوباره می توانید باردار شوید، یک بارداری واقعی. دکتر طاهره فروغی فر، متخصص زنان و زایمان و نازایی درباره بارداری پوچ یا تخم پوچ توضیحات مفیدی ارائه داده که حاصل آن را در ادامه می خوانید.

پس از اینکه تخمک از طریق اسپرم بارور شد، تخمک بارورشده در رحم به طور طبیعی لانه گزینی می نماید و تقسیمات سلولی آغاز می گردد. تقسیم سلولی طبیعی باعث تشکیل جفت می گردد، اما در یک فرایند غیرطبیعی این امکان وجود دارد که تقسیم سلول های جنینی متوقف شده یا اصلا آغاز نگردد. جفت و کیسه بارداری وجود دارد، بدون اینکه جنینی در کار باشد. این شرایط بارداری، جنین یا تخم پوچ نامیده می گردد.

بارداری بدون جنین یا تخم پوچ اتافق شایعی در دوران بارداری یک زن به شمار می آید. طی دهه های گذشته که وسایل تشخیصی پیشرفته ای وجود نداشت، زنان زیدی دچار این نوع بارداری می شدند بدون اینکه بفهمند چه اتفاقی افتاده است. امروزه با پیشرفت روش های تشخیصی، بیشتر این نوع بارداری ها کشف می شوند. علت 50 درصد سقط های سه ماهه اول، بارداری بدون جنین است.

عقب افتادن قاعدگی

درد های خفیف شکمی و احساس ناراحتی یا تورم در پستان ها

تست مثبت بارداری و تصور ذهنی یک بارداری طبیعی

لک بینی یا خونریزی خفیف واژینال

ترشحات واژینال خونابه ای یا قهوه ای

باوجود اینکه جنینی وجود ندارد، جفت به رشد خود ادامه می دهد و هورمون های بارداری، ترشح شده از جفت، وارد خون خانم باردار می شوند. بارداری بدون جنین فقط وقتی تشخیص داده می گردد که سونوگرافی رحم انجام گردد. در سونوگرافی یک کیسه حاملگی با قطر 20 میلی متر یا بیشتر می بینیم؛ در حالی که جنین داخل آن وجود ندارد. معمولا توصیه می گردد که سونوگرافی بعدی حدود 10 تا 14 روز بعد تکرار گردد. در سونوگرافی بعدی هم جنینی دیده نخواهد شد. برای تایید بارداری بدون جنین، می توانیم تا هفته هفتم و هشتم بارداری و سونوگرافی نهایی، منتظر بمانیم.

شایع ترین علت می تواند ناهنجاری های کروموزومی تخمک بارور شده باشد. تعداد زیاد یا کم کروموزوم می تواند باعث توقف تقسیمات سلولی طبیعی گردد. تریزومی های 16 و 22 را عامل بیشتر این مسائل کروموزومی دانسته اند. علتش می تواند مربوط به کیفیت پایین تخمک (شاید با افزایش سن زن) و یا کیفیت پایین اسپرم باشد. گاهی سطح پایین هورمون ها (هورمون پروژسترون) برای حمایت از بارداری طبیعی را علت دیگری دانسته اند که البته احتمال آن کم است.

گروهی از پزشکان معتقدند که وقتی تشخیص بارداری بدون جنین، تایید شد با گذشت زمان بدن زن باردار خود به خود توانایی دفع محتویات داخل رحم را خواهد داشت و احتیاجی به اقدام های درمانی مهاجم نخواهد بود.

اما توجه به این مساله لازم است که دفع محصول های بارداری گاهی احتیاج به گذشت زمان زیادی ارد و طی این مدت، زن باردار ممکن است دچار عفونت رحمی یا خونریزی شدید واژینال گردد.

مداخله های پزشکی برای ختم بارداری بدون جنین می تواند به صورت درمان دارویی یا جراحی باشد. اگر شما در زمانی که منتشر دفع خود به خودی محتویات بارداری هستید، دچار خونریزی شدید (مصرف یک pad بهداشتی طی کمتر از یک ساعت)، احتیاج به کورتاژ خواهید داشت. م دروصتریکه خونریزی شدید نیست می توان به جای انتظار کشیدن، از دارو های خوراکی یا واژینال، برای دفع، استفاده کرد. اگر خانم باردار بخواهد علت بارداری پوچ را پیدا کند، می توان اقدام به کورتاژ کرد و بافت خارج شده را به پاتولوژی ارسال کرد.

متاسفانه در بسیاری از موارد نمی توانیم مانع از ایجاد تخم پوچ بشویم. تعدادی از زوج ها وقتی که چندبار سقط در مراحل اولیه ابرداری اتفاق می افتد سعی در یافتن علت آن می نمایند و تست های ژنتیکی انجام می دهند. پزشکان معمولا پس از دو تا سه سقط متوالی، توصیه به آنالیز های متخصصان برای یافتن علت می نمایند؛ آنالیز کروموزومی پدر و مادر و سایر تست های تشخیصی. بارداری بدون جنین، معمولا در بارداری بعدی تکرار نمی گردد و فرد می تواند یک بارداری طبیع یرا تجربه کند.

ممکن است دو هفته پیس از سقط، فرد دوباره تخمک گذاری طبیعی داشته باشد. این ممکن است باعث یک بارداری ناپیروز دیگر گردد به دلیل اینکه رحم هنوز آماده لانه گزینی جنین بعدی نیست؛ بنابراین مدت چهار تا شش هفته پس از سقط، حتما یکی از روش های پیشگیری از بارداری را به کار ببرید. معمولا سه تا شش ماه پس از دفع بارداری پوچ، می توان بارداری پیروزی را تجربه کرد. درصورتی که چندبار سقط در مراحل اولیه بارداری (یا بارداری بدون جنین) رخ داد، می توان درمورد استفاده از IVF (روش های درمانی یاری باروری) تصمیم گرفت.

باتوجه به اینکه سطح پایین هورمون پروژسترون طی بارداری میتواند باعث سقط گردد، شاید استفاده از مکمل های پروژسترونی از ابتدای بارداری بعدی بتواند شانس بارداری پیروز را بیفزاید. بارداری دبون جنین، حادثه ناراحت نماینده ای در زندگی یک زن محسوب می گردد.

شاید دیگران درک ننمایند که شما برای چه غمگین هستید. آن ها فکر می نمایند شما برای چیزی سوگواری می کنید که اصلا وجود نداشته! درک این واقعیت که شاید جنینی وجود نداشته، اما بارداری رخ داده است انتظار ناراحتی و آشفتگی پس از سقط را ملموس تر می نماید.

به یاد داشته باشید که این مساله می تواند برای هر زنی اتفاق بیفتد. شاید درمورد خیلی ها رخ داده و باعث سقط شده، بدون اینکه کسی یا خودشان متوجه شوند. پس نگران نباشید، شما هم می توانید یک بارداری و بارداری های پیروز دیگری را پس از یک بارداری بدون جنین تجربه کنید.

منبع: همشهری

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 12 اسفند 1398 بروزرسانی: 5 اردیبهشت 1399 گردآورنده: yfun.ir شناسه مطلب: 79

به "بارداری پوچ؛ علائم، درمان و راه های پیشگیری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بارداری پوچ؛ علائم، درمان و راه های پیشگیری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید