طرز تهیه آش شله قلمکار به شیوه اصیل، خوشمزه و مقوی!
به گزارش مجله یافان، دنیای آش ها بسیار متنوع بوده و همواره به عنوان یک غذای سنتی و کامل، جایگاه ویژه ای در سفره های ایرانی داشته اند. طرز تهیه برخی آش ها مثل آش شله قلمکار، شاید چندان آسان نباشند، اما بسیار خوشمزه هستند و باید به خاطر طعم خوب آش ها هم که شده، آن ها را تهیه کنید.

در طرز تهیه آش شله قلمکار ، باید ابتدا گوشت را به همراه پیاز، سیر، ادویه ها و آب، داخل قابلمه ریخته و اجازه دهید تا پخته شوند. کلیه حبوبات از قبل خیس شده شامل لوبیا، نخود و عدس را نیز بپزید. گندم و برنج را هم به صورت جداگانه پخته و کنار بگذارید. در یک قابلمه حبوبات پخته شده، گندم و برنج، سبزی های آش و آبِ گوشت را ریخته و روی شعله قرار دهید. گوشت را ریش ریش کنید و به همراه پیازداغ و ادویه ها داخل قابلمه بریزید.
روش کلی تهیه آش شله قلمکار را خواندید، اما اگر می خواهید با شیوه های مختلف و ریزه کاری های هر دستور تهیه آشنا شوید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
آش شله قلمکار | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 3 ساعت |
زمان پخت | 3 ساعت |
میزان سختی | زیاد |
فیلم طرز تهیه آش شله قلمکار اصیل
در ادامه این مطلب نحوه تهیه آش شله قلمکار به صورت مرحله به مرحله آمده است، اما اگر فرصت یا حوصله خواندن این مطلب را ندارید، می توانید فیلم طرز تهیه آش شله قلمکار را مشاهده کنید. این فیلم به شکل بسیار ساده، نحوه تهیه این آش را شرح خواهد داد.
https://blog.snappfood.ir/wp-content/uploads/2023/03/آش-شله-قلمکار-.mp4
طرز تهیه آش شله قلمکار تهرانی
آش شله قلمکار از انواع سوپ و آش خوشمزه و معروف ایرانی است. آنچه در ادامه گفته می شود، متداول ترین روش طرز تهیه شله قلمکار اصل است. اگر می خواهید این آش را در منزل طبخ کنید، پیش از هر چیزی ضروری است بدانید که مراحل پخت آش شله قلم کار، طولانی تر از چیزی است که در مورد دیگر انواع آش تجربه نموده اید.
مواد لازم برای تهیه آش شله قلمکار مجلسی و اصیل
سبزی آش شله قلم کار، عبارت است از نعنا، جعفری، مرزه، ریحان و گشنیز که باید به میزان مساوی با هم ترکیب شوند. جالب است بدانید که بسیاری از مواد اولیه آش شله قلمکار مانند گندم، حبوبات و گوشت، مشابه طرز تهیه شله مشهدی است. برای تهیه آش شله قلمکار کشدار مواد اولیه زیر را آماده کنید. این مواد برای حدود 4 نفر در نظر گرفته شده اند و در صورتی که بخواهید آش را برای افراد بیشتری آماده کنید، باید میزان مواد اولیه را افزایش دهید. به طور مثال آش شله قلمکار برای 30 نفر یا تهیه آش شله قلمکار (برای 10 نفر)، با چند برابر کردن حجم مواد اولیه، انجام می شود.
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
سبزی آش خرد شده | 500 گرم |
گوشت گوساله | 500 گرم |
گندم | نصف پیمانه |
لوبیا چیتی | نصف پیمانه |
نخود | یک پیمانه |
عدس | یک پیمانه |
برنج نیم دانه | نصف پیمانه |
پیاز | 4 عدد |
سیر | 2 حبه |
سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ | به میزان لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
دستور پخت آش شله قلمکار کشدار
طرز پخت آش شله قلمکار خوشمزه در منطقه ها مختلف ایران کمی فرق دارد، مثلا در طرز تهیه آش شله قلمکار شهر اصفهان، از ماش هم استفاده می شود و یا اهالی جنوب، سبزیجات معطر بیشتری به کار می برند. با این همه در مراحل زیر، یکی از پرطرفدارترین دستورهای پخت این آش خوشمزه را خواهید دید. به این موازات در فرصتی مطلب طرز تهیه آش های جاافتاده و لذیذ را در وبلاگ مجله یافان دنبال کنید تا فوت و فن های پخت آش در منزل را به خوبی بیاموزید.
- مرحله اول: از شب قبل تمام حبوبات را خیس کنید و چند بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود.
- مرحله دوم: یک عدد پیاز را خلالی کنید و همراه سیر و گوشت، داخل قابلمه ای مناسب بریزید. ادویه ها شامل نمک، فلفل و زردچوبه و میزانی آب را به آش اضافه نموده و اجازه دهید تا گوشت کاملا بپزند.
- مرحله سوم: نخود را با چند قاشق پیازداغ و میزان کافی آب روی حرارت بگذارید تا نیم پز شود. سپس، لوبیا چیتی را اضافه کنید و اواسط پخت آن، عدس را هم داخل قابلمه بریزید. اجازه دهید تا تمام حبوبات کاملا پخته و نرم شوند.
- مرحله چهارم: در قابلمه ای دیگر، گندم را همراه با آب کافی بپزید و پس از آنکه پخت گندم کامل شد، برنج نیم دانه را هم اضافه کنید.
- مرحله پنجم: داخل قابلمه ای بزرگ، ابتدا آب گوشت پخته شده و پس از آن به ترتیب، سبزی آش خرد شده، حبوبات پخته و گندم و برنج نرم شده را اضافه کنید. در این مرحله، اگر آب آش کم بود، میزانی آب اضافه کنید.
- مرحله ششم: گوشت پخته شده را در ظرفی دیگر ریش ریش کنید و میزانی از آن را برای تزیین آش کنار بگذارید.
- مرحله هفتم: مابقی گوشت ریش ریش شده را همراه با 5 قاشق غذاخوری پیازداغ داخل آش بریزید و 2 تا 3 ساعت زمان دهید تا آش با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد.
- مرحله هشتم: برای سرو این آش خوشمزه، آن را با کشک، گوشت های ریش ریش شده، پیازداغ، نعناداغ و سیرداغ تزیین نموده و در کنار عزیزان نوش جان کنید.
طرز تهیه آش شله قلمکار بدون گوشت
در دستور سنتی این آش، حتما باید از گوشت استفاده شود، اما اگر می خواهید آش شله قلمکار را به صورت گیاهی طبخ کنید، باید گوشت را حذف نموده و تنوع حبوبات را بیشتر کنید. طرز تهیه آش شله قلمکار بدون گوشت مطابق مراحل زیر است:
- مرحله اول: به حبوبات گفته شده، ماش و لوبیا چشم بلبلی هم اضافه کنید و آن ها را بپزید تا نرم شوند.
- مرحله دوم: گندم را به طور جداگانه پخته و سپس برنج را اضافه کنید.
- مرحله سوم: سبزیجات آش شامل نعنا، جعفری، مرزه، ریحان، گشنیز و ترخون را به همراه حبوبات پخته شده، آب و ادویه ها داخل یک قابلمه مناسب بریزید.
- مرحله چهارم: در پایان میزانی از سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ را برای تزیین کنار بگذارید و مابقی را به آش اضافه کنید.
طرز پخت مرحله به مرحله آش شله قلمکار اصفهان
طرز تهیه آش شله قلم کار اصفهان، درست مطابق چیزی است که گفته شد و تنها یک تفاوت کوچک مطابق مراحل زیر دارد:
- مرحله اول: گوشت را با پیاز، سیر و ادویه ها بپزید تا آماده شود.
- مرحله دوم: به حبوبات قبلی شامل نخود، لوبیا و عدس، ماش را هم اضافه نموده و آن ها را بپزید تا نرم شوند.
- مرحله سوم: گندم و برنج را نیز جداگانه بپزید و کنار بگذارید.
- مرحله چهارم: در یک قابلمه مناسب، آب گوشت، حبوبات، گندم و برنج پخته شده را مخلوط کنید.
- مرحله پنجم: گوشت را ریش ریش نموده و به همراه ادویه ها، سیرداغ، پیازداغ و نعناداغ داخل قابلمه بریزد و به آش زمان دهید تا جا بیفتد.
اگر به اصفهان سفر کردید، می توانید از مجله یافان اصفهان این غذای خوشمزه را در هر ساعتی از شبانه روز به طور آنلاین بخرید!
طرز تهیه آش شله قلمکار مشهد
گفتنی است که نوعی آش شله مشهدی داریم که بعضی افراد آن را با شله قلمکار اشتباه می گیرند. در حالی که آش شله مشهدی، به طور کلی یک آش جداگانه بوده و ظاهر آن شبیه به حلیم است.
فوت و فن های طرز تهیه آش شله قلمکار
مانند آش رشته خانگی ، این آش هم نکات و فوت و فن هایی برای پخت دارد که پیشنهاد می کنیم برای درست کردن آش شله قلمکار در خانه به روش مجلسی و لعاب دار، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- پس از اضافه کردن گوشت، آش را به صورت مدام هم بزنید تا کاملا کشدار و نرم شود؛ به طور کلی کش آمدن آش شله قلمکار به همین مسئله وابسته است. به یاد داشته باشید که در طرز تهیه آش اسفناج نیز همین شکل از هم زدن آش، مورد توجه قرار گرفته است.
- درباره طرز تهیه آش شله قلمکار بدون گندم باید دقت کنید که گندم از این آش قابل حذف نیست، اما در صورت در دسترس نبودن گندم، می توانید طرز تهیه آش شله قلم کار با بلغور گندم را امتحان کنید.
- طعم آش شله قلم کار به حدی خوشمزه است که حتی احتیاجی به اضافه کردن کشک برای مزه دار کردن این آش ندارید؛ اما شما می توانید برای تهیه آش شله قلمکار با ماست آن را با ماست چکیده تزیین نموده و مزه به مراتب مجذوب نماینده تری به غذا بدهید.
روش نگهداری آش شله قلمکار
پس از آشنایی با روش های مختلف طرز تهیه آش شله قلمکار، اکنون این سوال پیش می آید که این آش را چگونه نگهداری کنیم؟ برای نگهداری آش شله قلم کار، آن را داخل ظرف درب دار ریخته و در یخچال بگذارید. دقت داشته باشید که غذاهای آبکی مانند آش را باید سریع تر مصرف کرد تا خراب نشوند. به طور کلی این آش به مدت 5 روز در یخچال سالم می ماند.
جلوگیری از خراب شدن آش شله قلمکار
برای جلوگیری از خراب شدن آش شله قلمکار، توجه کنید که آش خارج از یخچال نماند. بعلاوه ظرفی که آش را در آن می ریزید، باید کامل خشک و تمیز باشد و درب ظرف را ببندید.
خواص آش شله قلمکار
آش شله قلمکار را از نظر خواص، می توان یک آش تمام عیار دانست. استفاده از گوشت باعث می شود که این غذا سرشار از پروتئین باشد. بعلاوه سبزیجات به عنوان منبع ویتامین ها در تهیه این آش استفاده شده اند. حبوبات همانند لوبیا و نخود نیز منبعی از مواد معدنی مانند آهن و منیزیم هستند. در واقع با مصرف این آش، احتیاج بدن شما به بسیاری از مواد مغذی تامین خواهد شد.
تاریخچه آش شله قلمکار
تاریخچه پخت آش شله قلمکار به دوره ناصرالدین شاه قاجار باز می شود. در آن دوره بیماری وبا در بین مردم شایع شده بود که شاه را نیز مبتلا کرد. برای بهبود شاه آشی تهیه شد که برای درست کردن آن از گوشت، سبزی و انواع حبوبات استفاده کردند.
شاه مدتی بعد از بستر بیماری برخاست و تصمیم گرفت که آش شله قلمکار را ماندگار کند. پس هرسال تابستان با خدم و حشم به ییلاقات اطراف تهران می رفت که در آنجا دیگ های مختلفی از آش شله قلمکار آماده می کردند.
آش شله قلمکار را حتما امتحان کنید!
در این مطلب طرز تهیه آش شله قلمکار تهران و بعضی از دیگر شهرها را شرح دادیم. حال سوال این است که آیا طرز تهیه این آش برای شما مشکل است و وقت کافی برای درست کردن آن ندارید؟ در این صورت، سفارش آنلاین غذا از مجله یافان کار شما را آسان نموده است. تنها با چند کلیک ساده می توانید سفره غذای خود را با این آش خوشمزه و سنتی ایرانی مزین کنید.
راستی، شما آش شله قلمکار را به چه روشی تهیه می کنید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران مجله یافان به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
در تهیه آش شله قلمکار از چه مواد اولیه ای استفاده می شود؟
برای درست کردن این آش از گوشت گوسفندی، گندم، برنج، سبزی آش و حبوباتی مانند نخود، لوبیا و عدس استفاده می شود.
چگونه می توان یک آش شله قلمکار کشدار آماده کرد؟
پس از آنکه گوشت پخته و ریش ریش شده را به قابلمه آش اضافه کردید، محتویات قابلمه را به خوبی هم بزنید تا آش کشدار شود.
تفاوت آش شله قلمکار تهران و اصفهان چیست؟
اصفهانی ها علاوه بر نخود، لوبیا و عدس، از ماش نیز به عنوان حبوبات و مواد اولیه تهیه این آش استفاده می نمایند.
قدمت تهیه آش شله قلمکاری به چه دوره ای باز می شود؟
این آش برای اولین بار در دوره ناصرالدین شاه قاجار و در زمان ابتلا شاه به بیماری وبا تهیه شد. پس از آن هر سال تابستان در ییلاقات اطراف تهران، اطرافیان شاه این آش را تهیه می کردند.
منبع: اسنپ فود