خورش ماست اصفهانی؛ پیش غذا و دسر بومی اصفهان

به گزارش مجله یافان، خورش ماست از معروف ترین خوراکی های اصفهانی است که به عنوان پیش غذا، دسر و کنار غذا نوش جان می گردد و رنگ طلایی زعفرانی و درخشش زرشک و خلال پسته روی آن هر کسی را به اشتها می آورد.

خورش ماست اصفهانی؛ پیش غذا و دسر بومی اصفهان

خورش ماست از خوراکی های بسیار لذیذ و خوشمزه اصفهانی به شمار می رود که خیلی از مردم به خاطر نام خورش که روی آن واقع شده است، تصور می نمایند که مشابه سایر خورش ها باید با برنج میل شود. در واقع، این خورش خوش طعم که حاوی گوشت گردن گوسفند، ماست چکیده، زعفران و شکر است و معمولا با خلال پسته و زعفران تزیین می شود، به عنوان پیش غذا، دسر یا کنار غذا به صورت سرد سرو می شود و از این نظر هیچ شباهتی به خورش های ایرانی ندارد.

غذاخوری های حاشیه زنده رود، خیابان های اطراف میدان نقش جهان، هتل های اصفهان و غیره از گزینه های پیش روی شما برای چشیدن برترین خورش ماست عمرتان هستند که نباید از آن غافل شوید. خورش ماست از آن امضاهای اصیل اصفهانی است که خود به تنهایی دلیل خوبی برای سفر به خطه از کشورمان محسوب می شود. برای آشنایی با این پیش غذا یا دسر لذیذ با ما همراه شوید.

از خورش ماست اصفهان بیشتر بدانید:

  • طرز تهیه خورش ماست اصفهانی به روش سرد
  • طرز تهیه خورش ماست اصفهانی به روش گرم
  • روش های طبخ خورش ماست اصفهانی
  • تاریخچه خورش ماست اصفهانی
  • خواص خورش ماست
  • خورش ماست در سایر شهرهای ایران
  • طعم خورش ماست اصفهانی

خورش ماست اصفهانی به روش سرد

مواد لازم برای 4 تا 5 نفر

  • 800 گرم گوشت گردن گوسفند با استخوان
  • چهار تا پنج لیوان ماست چکیده شیرین
  • سه تا چهار قاشق غذاخوری شکر یا عسل
  • یک قاشق چای خوری زعفران دم نموده
  • زرشک، خلال بادام و خلال پسته برای تزیین

طرز تهیه خورش ماست اصفهانی به روش سرد

1. گوشت گردن گوسفند را همراه با پیاز و برگ بو برای مدت سه تا چهار ساعت بپزید تا حدی که به راحتی ریش ریش شود. در نهایت 250 گرم گوشت بدون استخوان و چربی خواهید داشت.

2. حالا گوشت ریش ریش شده را با گوشت کوب بکوبید تا رنگش روشن تر شود و حالت خمیری به خود بگیرد. بعد روی یک تخته گوشت یا سینی قرار دهید و درست مثل بازکردن خمیر، با کف دست روی گوشت بکشید تا باز شود. دوباره آن را جمع کنید و این کف مال کردن را ادامه دهید. این روش به کش دارشدن خورش یاری می نماید.

3. ماست چکیده باید بدون آب باشد و ترش نباشد. کم کم به آن شکر اضافه کنید و هم بزنید تا دانه های شکر حل شود. میزان شکر و شیرینی این خورش به ذائقه شما بستگی دارد؛ پس به تدریج اضافه کنید تا به میزان مطلوب برسد.

4. زعفران را به ماست اضافه کنید تا رنگش کاملا تغییر کند.

5. گوشت گردن را در ظرف ماست بریزید و تا حدی مخلوط کنید که گوشت در ماست باز شود.

6. وقتی این مایه یکدست شد؛ آماده است. آن را در ظرف سرو بکشید و با خلال پسته و زرشک تزیین کنید و برای سه تا چهار ساعت در یخچال بگذارید تا مزه ها به خورد هم بروند.

7. این خورش به صورت کاملا سرد سرو می شود.

نکات تهیه خورش ماست اصفهانی

  • کیفیت خورش ماست به میزان زعفران و گوشت آن بستگی دارد.
  • ترجیحا این خورش را از یک روز جلوتر تهیه و در یخچال نگهداری کنید تا مواد به خورد هم بروند و خوش طعم شوند.
  • در صورتی که کمی خامه به ماست چکیده بزنید، خیلی خوشمزه تر می شود.
  • برای کشدار شدن خورش ماست باید گوشت گوسفند را در حدی بکوبید که رنگ آن کرم رنگ شود.
  • به جای گوشت گردن می توانید از سایر بخش های گوشت گوسفند نیز بهره ببرید؛ اما گوشت گردن برترین گزینه است.
  • زرشک را با میزانی آب خیس نموده و بعد آن را آبکش کنید تا خشک شود و هیچ آبی نداشته باشد.

خورش ماست اصفهانی به روش گرم

مواد لازم برای 4 تا 5 نفر

  • 200 گرم گوشت گردن گوسفند ریش شده
  • 1.5 کیلو ماست چکیده پرچرب و شیرین
  • دو عدد زرده تخم مرغ
  • 400 گرم شکر
  • دو قاشق غذاخوری خامه
  • دو قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ
  • یک قاشق چای خوری گلاب
  • نوک قاشق چای خوری پودر هل سبز
  • خلال پسته، خلال بادام و زرشک برای تزیین

طرز تهیه خورش ماست اصفهانی به روش گرم

1. گوشت را همراه با پیازی که به چهار قسمت خورد نموده اید و زردچوبه در قابلمه بریزید و کمی تفت دهید و بعد در آن آب بریزید تا خوب بپزد. گوشت را خوب ریش ریش کنید و در میزانی آب گوشت گرم نگهدارید؛ زیرا اگر گوشت سرد باشد، خیلی خوب با مایه ماست ترکیب نمی شود.

2. گوشت گرم ریش شده و بدون آب را در یک سینی بریزید. پودر هل سبز و گلاب را به آن اضافه کنید.

3. ماست چکیده را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم بگذارید و مرتب هم بزنید تا گرم بشود؛ اما دست را نسوزاند. ماست به هیچ عنوان نباید قل بزند.

4. حالا شکر را به ماست اضافه کنید و هم بزنید تا دانه های شکر کاملا حل شود.

5. زعفران را با میزان بسیار کمی آب سرد باز کنید تا غلیظ باشد؛ سپس وقتی شکر حل شد، زعفران را به آن اضافه و خوب مخلوط کنید. توجه داشته باشید که حرارت زیر قابلمه همچنان بسیار کم باشد و ماست نجوشد.

6. در ادامه تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و با چنگال بزنید تا از حالت لختگی درآید و بعد آن را به قابلمه اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا در ماست کاملا حل شود. یک دقیقه بعد حرارت را خاموش کنید.

7. از مخلوط ماست یک تا دو ملاقه بردارید و به تدریج به گوشت ریش شده در سینی اضافه کنید و با کف دست گوشت و ماست را به شکل دورانی ماساژ دهید تا به خورد هم بروند و یکدست بشوند. دوباره دو ملاقه از مخلوط ماست بردارید و به گوشت اضافه کنید و همین روش را ادامه دهید تا گوشت در ماست حل شود.

8. در همین حین خامه را هم به مخلوط گوشت و ماست اضافه و مخلوط کنید.

9. خورش را در ظرف موردنظر بکشید و با خلال بادام، خلال پسته و زرشک تزیین کنید و برای چند ساعت در یخچال قرار دهید؛ زیرا این خورش به صورت سرد سرو می شود.

نکات تهیه خورش ماست

  • اگر خورش ماست را کم شیرین دوست دارید، می توانید میزان شکر آن را به 50 تا 100 گرم کاهش دهید.
  • ماست چکیده شیرین را حتما یک بار در یک کیسه بریزید تا آب اضافی آن کشیده شود.

روش های طبخ خورش ماست اصفهانی

خورش ماست اصفهانی به دو شکل گرم و سرد تهیه می شود. برای تهیه خورش ماست گرم، ماست، شکر، زرده تخم مرغ و شکر را روی حرارت مستقیم می گذارند و طبخ می نمایند. آشپزهای قدیمی و باتجربه روی این روش تاکید بیشتری دارند؛ زیرا معتقدند که با این روش، عنوان خورش برای خورش ماست مناسب تر به نظر می آید.

خورش ماست سرد نیز از ترکیب شکر و ماست چکیده تهیه می شود که آن روی بخار آب قرار می دهند تا حرارت غیرمستقیم ببیند و سپس گوشت را به آن اضافه نموده و مایه خورش پخته می شود. در خورش ماست سرد از زرده تخم مرغ استفاده نمی شود؛ هرچند در هر دو مدل، غذایی با ظاهر کاملا مشابه خواهید داشت و هر دو خورش به صورت سرد سر سفره قرار می گیرند.

تاریخچه خورش ماست اصفهانی

قدمت خورش ماست معین نیست؛ با این حال، ظاهرا سابقه آن به دوران قاجار می رسد و حدود 120 سال می شود که در کنار غذاهای اصلی، همانند نگینی خوشرنگ زینت بخش سفرها و میزهای غذا شده است. جالب اینکه، این خورش در گذشته غذایی درباری بوده که افراد متمول آن را به عنوان غذای اصلی مصرف می کردند؛ اما به تدریج با افزایش تنوع غذاها، این غذا به دو روش گرم و سرد پخته و بیشتر به عنوان دسر به کار برده شد.

دستور طبخ خورش ماست به روش امروزی در هیچ کتاب تاریخی به چشم نمی خورد؛ اما طبق تحقیقات، در کتاب های تاریخی به سه نوع غذای مشابه خورش ماست اشاره شده است: قورمه ماست که شامل گوشت قورمه ای، نعنا و نمک و پیازداغ می شود؛ آش ماست متعلق به دوره صفویه که در آن جگر بره، دنبه، نمک و ماست چکیده به کار می رفت و فسوجن ماست که درست مثل خورش فسنجان است و فقط به جای رب انار، از ماست استفاده می شود.

جالب است بدانید که در کتاب اصفهان از دید سیاحان خارجی، تعدادی از سیاحان در سفرشان به اصفهان، با حلیمی زرد رنگ پذیرایی شده بودند که از خوردن آن سیر نمی شدند. با اینکه در این کتاب هیچ اشاره ای به طعم یا شیرینی یا شوری این حلیم نشده است؛ شاید بتوان ردپای خورش ماست را در آن دوره پیدا کرد.

خورش ماست در سال 1396 در لیست ملی میراث فرهنگی ناملموس نهاده شد؛ اما هیچ اقدامی برای معرفی آن به جهان انجام نشده است و بیشتر مردم کشور خودمان نیز با آن آشنا نیستند!

خواص خورش ماست

ترکیب ماست چکیده و زعفران با گوشت گردن گوسفند که خورش را کشدار می نماید، خورش ماست را به یک مکمل غذایی لذیذ و مفید تبدیل نموده اند. این خورش حاوی ویتامین های A، B، C، E، D، منیزیم، منگنز، اسیدفولیک، آهن، سلنیوم، اسیدلاکتیک، گوگرد، فیبر، فسفر، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، کلسیم، کولین و غیره است.

بعضی کارشناسان معتقدند با وجودی که این خورش، به خاطر داشتن ماست چکیده با میزان زیادی چربی از نوع اسید چرب اشباع، جزو غذاهای پرچرب محسوب می شود، منبع غنی کلسیم و ویتامین B2 است. گوشت گردن دارای اسید چرب اشباع و چربی حیوانی است؛ هرچند پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین می نماید.

زعفران نیز خواص زیادی دارد که از آن جمله می توان به خاصیت نشاط آوری و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره نمود. یکی دیگر از مواد تشکیل دهنده خورش ماست، شکر است که در افزایش جذب سلولی تاثیر دارد و باعث افزایش بهره وری بدن می شود.

با همه این اوصاف، کارشناسان بر این باورند که مصرف مناسب و به میزان خورش ماست به دلیل داشتن پروتئین، ویتامین، چربی و قند گزینه ای عالی برای گروه های آسیب پذیر جامعه مثل زنان باردار، بچه ها در حال رشد و سالمندان به شمار میرود. در واقع کلسیم موجود در آن برای زنان باردار بسیار مفید است. بعلاوه سالمندان با خطر ابتلا به پوکی استخوان و جذب پایین کلسیم روبرو هستند و از همین رو مصرف این خورش به آن ها توصیه می شود.

با توجه به اینکه در تهیه این خورش از ماست چکیده شور یا ترش و همین طور نمک استفاده نمی شود، مواد مغذی متنوع تری به بدن می رسد. از دیگر خواص خورش می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تقویت و استحکام دندان ها و استخوان ها و پیشگیری از پوکی استخوان و آرتروز به دلیل داشتن فسفر، کلسیم، منیزیم و سلنیوم
  • افزایش گلبول های قرمز خون و برطرف کم خونی به خاطر وجود آهن و اسیدفولیک و ویتامین B12
  • افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن و تقویت عمومی بدن در اثر پروتئین بالای خورش
  • بهبود عملکرد روده و برطرف یبوست، تقویت دستگاه گوارش در نتیجه فیبر بالای موجود در آن

خورش ماست در سایر شهرهای ایران

خورش ماست همدانی

خورش ماست همدانی از غذاهای سنتی و قدیمی این خطه از ایران است که به روش های مختلفی طبخ می شود.

مواد لازم برای 3 نفر

  • 400 گرم گوشت چرخ نموده
  • 100 گرم گردو
  • 500 گرم ماست موسیر یا ماست چکیده محلی
  • 200 گرم لپه
  • یک عدد پیاز میانه
  • 2 تا 3 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده
  • یک قاشق مرباخوری زردچوبه
  • نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه خورش ماست همدانی

1. یک عدد پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در تابه بریزید تا به همراه کمی روغن تفت بخورد. گردوها را کمی با گوشتکوب یا در هاون بکوبید و به پیاز اضافه کنید تا با هم تفت بخورند و سرخ شود. نیازی به له کردن گردو نیست و بهتر است که زیر دندان بیاید. سپس یک لیتر آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید که گردو بجوشد و روغنش بیرون آید.

2. لپه را از دو تا سه ساعت قبل خیس کنید و سپس آن را بپزید. گوشت چرخ نموده و لپه پخته را در غذاساز یا چرخ گوشت بریزید و به آن یک قاشق مرباخوری زردچوبه و کمی نمک و فلفل قرمز اضافه و با هم مخلوط کنید. سپس از این مخلوط، گوشت های قلقلی درست نموده و در کمی روغن سرخ کنید.

3. زعفران، کمی زردچوبه، نمک و فلفل را به مخلوط پیاز و گردوی در حال جوش اضافه کنید. به محض اینکه گردو روغن انداخت، باید شعله را خاموش کنید و بعد ماست را به آن بیفزایید و هم بزنید تا مخلوط شود. سپس دوباره شعله گاز را روشن کنید و خورش را روی حرارت ملایم قرار دهید. حالا گوشت های قلقلی سرخ شده و دو تا سه قاشق از روغنی که گوشت در آن سرخ شده است، به تابه اضافه کنید؛ در آن را بگذارید و اجازه دهید برای 10 تا 15 دقیقه بپزد. هر از گاهی کوفته ها را جابه جا کنید تا مغز پخت شوند. این غذا را می توانید با نان خشک سنتی نوش جان کنید.

خورش ماست شمالی

خورش ماست شمالی که به آن ماست بَزِه خورش می گویند، با خورش ماست اصفهانی تفاوت دارد و با ماست گوسفندی، تخم مرغ، کمی آرد، سیر و سبزیجاتی مثل جعفری، تره، گشنیز، شوید و... درست می شود. این خورش از غذاهای محلی مازندران است که به خاطر داشتن کلسیم ماست، پروتئین گوشت و انواع ویتامین سبزیجات، غذایی بسیار مغذی به شمار میرود.

مواد لازم برای 5 نفر

  • یک عدد تخم مرغ
  • یک کیلو گوشت
  • یک کیلو ماست
  • دو قاشق غذاخوری آرد
  • دو عدد پیاز
  • چهار حبه سیر
  • نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
  • یک کیلو سبزی (تره، شنبلیله، شوید، جعفری، گشنیز، اسفناج، نعنا)

طرز تهیه خورش ماست شمالی

1. گوشت را به میزان دلخواه خرد کنید و با پیاز نگینی یا خلال شده، زردچوبه و کمی فلفل تفت دهید تا پیاز سبک و طلایی شود. حالا میزانی آب به گوشت اضافه کنید و اجازه دهید تا نیم پز شود. سپس آن را از روی حرارت کنار بگذارید تا از حرارت بیفتد. سیر و سبزیجات خردشده را در کمی روغن تفت دهید و به گوشت سردشده اضافه کنید.

2. تخم مرغ و ماست و آرد را با نمک، فلفل، زردچوبه مخلوط نموده و به مواد گوشتی بیفزایید. این مایه را روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید، از اینجا به بعد باید خورش را دائما هم بزنید. اجازه دهید خورش جا بیفتد. این غذا همراه با برنج و در کنار سیر تازه، پیاز و سبزی خوردن سرو می شود.

طعم خورش ماست اصفهانی

خورش ماست از آن دست پیش غذاها یا دسرهایی است که به واسطه رنگ وبوی اشتهاآور و شکل و شمایل بسیار زیبایش، هواداران زیادی دارد. در واقع ترکیب رنگ طلایی زعفران که با تزیین خلال پسته سبز و زرشک قرمز همراه می شود، چنان چشم نوازی می نماید که نمی توانید دست رد به آن بزنید؛ به خصوص آن هایی که اهمیت زیادی به شکل و ظاهر غذا می دهند. علاوه بر رنگ و لعاب خورش، شاید کمتر دسری را بتوانید نام ببرید که تا این میزان سالم و مغذی باشد و علاوه بر تقویت جسم، روح را نیز جلا دهد.

یکی از ویژگی های اصلی این خوراکی محلی، طعم شیرین آن است و از همین رو بیشتر برای دسر مصرف می شود. علاوه بر این، لذت صرف یک کاسه خورش ماست به سرد بودن آن برمی شود که بخشی از آن به وجود ماست چکیده در این پیش غذا مربوط می شود؛ اما این همه ماجرا نیست، شما با خورشی کشدار درست مثل حلیم بادمجان روبرو خواهید شد که لذت خوردن آن را دوچندان می نماید.

در این مقاله از مجله یافان با طرز تهیه خورش ماست اصفهانی آشنا شدید. اگر تابه حال این خورش خوشمزه را میل نموده اید تا در طبخ آن مهارت دارید، حتما در پایین این مقاله از تجربه های خود برای ما بگویید. در صورتی هم که تصمیم گرفته اید این خورش ماست لذیذ را برای مهمانی و مجالس خود تدارک ببینید، می توانید از روند تهیه آن عکاسی کنید و با تگ کردن مجله یافان در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

پرسش های متداول

طرز تهیه خورش ماست چیست؟

برای تهیه خورش ماست باید گوشت گوسفندی را بپزید و با کف دست ورز دهید. ماست چکیده، شکر و زعفران را با هم مخلوط کنید. گوشت را در ظرف ماست بریزید و تا حدی مخلوط کنید که گوشت در ماست باز شود. خورش را برای چند ساعت در یخچال بگذارید.

فوت و فن تهیه برترین خورش ماست اصفهان چیست؟

فوت کوزه گری برترین خورش ماست اصفهان، کف مال کردن گوشت پخته است که به کش دار شدن خورش یاری می نماید و نقش بسزایی در کیفیت خورش دارد.

منبع: کجارو / yjc.ir / aparat.com / isfahanziba.ir / isfahanziba.ir / yjc.ir / instagram.com / تسنیم / telewebion.com
انتشار: 3 دی 1403 بروزرسانی: 3 دی 1403 گردآورنده: yfun.ir شناسه مطلب: 1730

به "خورش ماست اصفهانی؛ پیش غذا و دسر بومی اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خورش ماست اصفهانی؛ پیش غذا و دسر بومی اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید