در سال 99 بیش از یک سوم ایرانی ها زیر خط فقر بوده اند
به گزارش مجله یافان، برای نخستین بار به شکل رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارشی با اسم پایش فقر، خط فقر رسمی کشور را منتشر کرد. گزارش پایش فقر در سال 99 نشان می دهد که خط فقر سرانه به طور میانه با 38 درصد رشد نسبت به سال قبل از آن، به یک میلیون و 254 هزار تومان رسیده است. تورم بالای بخش خوراکی ها و آشامیدنی ها و بعلاوه بخش مسکن در سال 1399 که عمده هزینه های خانوار فقیر را تشکیل می دهد، از دلایل اصلی این افزایش است. بعلاوه خط فقر برای یک خانواده سه نفره 2 میلیون و 758 هزار تومان و برای خانواده چهارنفره، 3 میلیون و385 هزار تومان برآورد شده است.
یادمان باشد که این محاسبه در شرایطی اجرا شده که میانگین نرخ تورم در سال 99 ، 36.4 درصد بود و سال جاری که این مقدار به بیش از 44 درصد رسیده همه این شاخص ها در وضع بدتری قرار خواهند گرفت.
یک سوم ایرانی ها زیر خط فقر
براساس این گزارش، نرخ فقر در سال 1398 حدود 32 درصد محاسبه شد که این شرایط در سال 99 بدتر از قبل بوده است اما در این گزارش عدد آن معین نشده است. بعلاوه تعداد افرادی که عایدیی کمتر از خط فقر در سال 98 داشته اند، به بیش از 26 میلیون رسیده است؛ یعنی حدود یک سوم جمعیت و به بیانی دیگر یعنی از هر سه نفرایرانی در این سال، یک نفر زیر خط فقر، عایدی داشته است.
سیستان وبلوچستان فقیرترین و تهران ثروتمندترین استان ها
وزارت رفاه در گزارش خودش برای مقایسه مقدار فقر در سطح منطقه ها از شاخص نسبت هزینه گروه خوراک به کل هزینه ها استفاده نموده است. در این آنالیز هرچه سهم گروه خوراک و آشامیدنی از کل هزینه ها در منطقه ای بیشتر باشد، آن منطقه از سطح رفاهی پایین تری برخوردار است.
بر این اساس در سال 99 سهم خوراکی ها و آشامیدنی ها از کل هزینه ها به 23.4 درصد رسیده که نسبت به سال 98 که 22.1 درصد بوده، افزایش یافته است. این یعنی سطح رفاه خانوار در سال 99 کاهش یافته است. در سال 98 دهک اول حدود 33 درصد هزینه های خود را به تامین اقلام خوراکی و آشامیدنی اختصاص داده است؛ این در حالی است که دهک دهم تنها 26 درصد هزینه های خود را صرف اقلام خوراکی و آشامیدنی نموده است.
شواهد بین استانی هم معین کننده و تاییدکننده شرایط فقر در کشور است. بر اساس این شاخص استان سیستان وبلوچستان از نظر مقدار فقر نسبت به بقیه استان ها شرایط بغرنج تری دارد به طوری که در بین 20 شهرستان محروم ایران، 11 شهرستان در استان سیستان وبلوچستان قرار دارند. بعلاوه سه شهرستان استان کرمان در جرگه 20 شهرستان محروم قرار گرفته اند. این در حالی است که تهران برترین شرایط را در زمینه مقدار فقر دارد. بعلاوه دهک اول عایدیی در استان سیستان وبلوچستان با 6/ 50 درصد، بیشترین نسبت هزینه های خوراکی به کل هزینه ها را دارد. در مقابل دهک اول عایدیی در استان گیلان با 9/ 25 درصد، کمترین نسبت هزینه های خوراکی به کل هزینه ها را بین دهک های اول عایدیی در استان های مختلف به خود اختصاص داده است.
راستا نزولی عایدی سرانه
در این گزارش به عایدی سرانه ایرانی ها در دهه 90 هم اشاره شده است. منظور از عایدی سرانه، مقدار فراوری ناخالص داخلی تقسیم بر جمعیت کشور است که از سال 1390 روندی کاهشی داشته؛ به طوری که خانوارهای ایرانی در سال 98 نسبت به سال 90 حدود 34 درصد یعنی یک سوم عایدی سرانه خود را از دست داده اند؛ پس می توان گفت که ایرانیان طی دهه 1390 به طور پیوسته با کاهش رفاه روبرو بوده اند.
منبع: اتاق بازرگانی ایران