نحوه قلمه زدن گل ناز و نگهداری آن
به گزارش مجله یافان، یکی از روشهای تکثیر گل ناز، تهیه قلمه از ساقه های گوشتی و کاشت آن در خاکهای نرم و سبک است. در ادامه این مطلب با نحوه قلمه زدن گل ناز و نگهداری آن آشنا شوید.
مجله یافان | سرویس گیاهان و حیوانات - گل ناز یکی از مهمترین گلهایی است که غالبا در فضای پارکها، باغها، میادین و در گلدانهای آپارتمانی کاشته میگردد. این گیاه نیاز به نور کافی خورشید و خاک با زهکش خوب دارد. نگهداری، پرورش و تکثیر این گل بسیار آسان است و تحمل آن به شرایط محیط زیاده بوده، به طوریکه می تواند در میان سنگهای کنار جاده و یا پیادهروها رشد کند . تکثیر از طریق بذر و قلمه زدن گیاه از روشهای ازدیاد گل ناز بوده، گیاهی رونده است و اگر از شرایط خوبی برخوردار باشد به سرعت رشد می نماید . در ادامه این مطلب، شرایط نگهداری و محیطی مورد نیاز و نحوه قلمه زدن گل ناز گردآوری شده است. با مجله یافان همراه شوید.
نحوه ازدیاد و قلمه زدن گل ناز
گل ناز به دو طریق کاشت بذر و قلمه زدن قابل تکثیر است.
- تکثیر از طریق قلمه زدن گل ناز
- در روش تکثیر از طریق قلمه، ابتدا ساقهای از گیاه به طول 6 تا 7 سانتی متر که دارای 2 تا 3 برگ انتهایی می باشد را انتخاب کنید. بهتر است قلمه مورد نظر دارای 4 تا 5 بند باشد.
- ساقه را از محل مورد نظر به صورت اریب بریده و در مخلوطی از ماسه بادی رودخانهای یا پرلیت با خاکبرگ و یا خاک کمپوست قلمه به عنوان بستر کاشت بکارید. توجه داشته باشید، حداقل یک سوم قلمه در بستر فرو رود.
- در صورت برگدار بودن، برگهای پایینی گل را حذف و فقط 2 تا 3 برگ باقی بگذارید.
- قلمه های گل ناز، به راحتی ریشه دار می شوند. اجازه بدهید تا ریشهدهی کامل گردد (حداقل 4-5 سانتیمتر) و سپس آنرا با دقت و بدون جدا شدن خاک اطراف ریشه در خاک مناسب بکارید.
- پیشنهاد میگردد برای رشد بهتر، قلمههای تازه ریشهدار شده را ابتدا در گلدان کوچکی بکارید و با بزرگ شدن آن تدریجا آنرا به گلدانهای بزرگ منتقل کنید.
توجه داشته باشید که
- همیشه بستر قلمه ها مرطوب باشد و زهکش مناسب برای خروج آب اضافی داشته باشد.
- بهتر است قلمه زنی در فصل مناسب انجام گردد و قلمهها را در محیطی با دما و رطوبت مناسب و نور غیر مستقیم نگه داری کنید.
- به منظور رشد سریعتر قلمهها میتوانید از هورمون ریشهزایی استفاده کند.
- لازم است، تا زمان ریشه دار شدن، بستر قلمهها همیشه مرطوب باشد، به این منظور میتوانید با کشیدن یک پلاستیک شفاف روی گلدان یا بستر قلمه شرایط گلخانهای ایجاد نمائید.
- دقت کنید هرچند وقت یکبار برای تبادل هوا پلاستیک را بردارید و یا اینکه چند سوراخ در پلاستیک ایجاد نماید.
- پس از ریشهدار شدن قلمهها، باید از دفعات آبیاری گیاه بتدریج کاسته گردد.
لازم به ذکر است، در مورد نحوه قلمه زدن گل ناز و سایر گیاهان، مهمترین چیز ریشهزایی گیاه است، لذا بایستی با قطع گل و جوانههای اضافی و... سعی گردد انرژی گیاه صرف ریشهزایی گردد.
- تکثیر از طریق بذر
ساده ترین روش ازدیاد و تکثیر گل ناز از طریق بذر میباشد. بذرهای گیاه بسیار ریز بوده، در فصل پاییز در کپسولهای کوچکی تشکیل میشوند و کاشت بذر از ماه فروردین تا خرداد در خاک سبک صورت میگیرد .
شرایط نگهداری گل ناز
شرایط محیطی مورد نیاز برای نگهداری و پرورش گیاه به شرح زیر میباشد:
آبیاری:نیاز آبی گل ناز پایین بوده، در حالت معمولی به میزان کمی آب نیاز دارد و در صورت گرم شدن بیش از حد هوا به دورههای منظم آبیاری نیازمند میباشد. در آپارتمان زمان آبیاری بین 5 تا 7 روز مناسب است، به طوریکه سطح خاک گلدان باید خشک شده باشد و رطوبت زیادی نداشته باشد چرا که آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه گیاه و از بین رفتن آن میگردد.
نور:به آفتاب کامل و سایه کم نیازمند است. در صورتی که گیاه را در سایه قرار دهید میزان گلدهی آن کاهش می یابد. همچنین نورخیلی کم، منجر به عدم شکوفایی کامل غنچه های گل گردد. لیکن در روزهای گرم تابستان، اگر مکان آن در طی بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد، زمینه بهتری برای رشد گیاه فراهم می گردد .
خاک:خاکی با زهکشی مناسب و ترکیبی از خاک برگ، ماسه و کود آلی یا خاک مرغوب باغچه با مقداری خاک برگ برای گل ناز مناسب می باشد.
کود دهی:کودهای محلول هر سه هفته یکبار برای رشد گل ناز توصیه می گردد.
آفات و بیماریها: از آفات و بیماریها رایج گل ناز شته می باشد که به گیاه جوان خسارت وارد می نماید و حساس به مرگ گیاهچه می باشد.
منابع: سایت کشتزار، بذرام، نارگیل
منبع: setare.com