خواص عسل گشنیز چیست؟
به گزارش مجله یافان، عسل گشنیز توسط زنبور عسل هایی که از شهد گیاه گشنیز استفاده نموده اند، فراوری می گردد. این عسل بسیار معطر، مقوی و اشتهاآور است. تقویت معده، تسکین دردهای عضلانی، خاصیت شیرافزا، بادشکن، دفع سموم بدن و کاهش تب از خواص عسل گشنیز است. در طب سنتی از خواص عسل گشنیز برای درمان بیماری های عفونی مانند سرخک و آبله استفاده می گردد.
مجله یافان | سرویس سلامت - گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. استفاده دارویی و کاربرد در آشپزی این سبزی، از زمان های قدیم رواج داشته و همیشه مورد استفاده همگان بوده است. قسمت های مورد استفاده این گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است و از شهد گلهای این گیاه در اواخر بهار برای تهیه عسل گشنیز استفاده می گردد. عسل به دست آمده از گیاه گشنیز، خواص درمانی و ارزش غذایی مخصوص خود را دارد، اما در مجموع از خواص گشنیز مشتق گرفته شده است. در طب سنتی از این عسل برای درمان بیماری های عفونی استفاده می گردد. برای آشنایی بیشتر با خواص عسل گشنیز و طرز تهیه و طریقه مصرف آن با ما همراه شوید.
خواص عسل گشنیز (طبیعت و فواید درمانی)
بر اساس طب سنتی طبع عسل گشنیز معتدل و ملایم است و افراد با مزاج های مختلف می تواننند، آن را مصرف نمایند. بعضی از مهم ترین خواص عسل گشنیز:
- یکی از مهم ترین خواص عسل گشنیز خاصیت آنتی باکتریال و ضدعفونی نماینده این ماده است و در طب سنتی از آن برای درمان بیماری های عفونی مانند آبله و سرخک استفاده می گردد.
- عسل گشنیز به پیشگیری از حساسیت و آلرژی یاری می نماید.
- مصرف عسل گشنیز به سلامت دستگاه گوارش یاری نموده و باعث تقویت معده، یاری به هضم غذا و درمان ناراحتی های روده می گردد.
- پیشگیری و تسکین دردهای عضلانی و جلوگیری از صرع و تشنج از دیگر خواص عسل گشنیز است.
- استفاده از عسل گشنیز برای بیماران مبتلا به انواع عفونت ها، سنگ ها یا کیست های مجاری ادراری مفید است.
- عسل گشنیز برای درمان ضعف جنسی مفید است و به طور کلی مصرف آن باعث تقویت عمومی بدن می گردد.
- مصرف عسل گشنیز برای درمان سرماخوردگی و سرفه های تحریکی مفید است.
- عسل گشنیز خاصیت ضد سرع و تشنج دارد.
- همانند خواص گشنیز مصرف عسل تهیه شده از این گیاه نیز باعث افزایش شیر مادر شیرده می گردد.
- عسل گشنیز خاصیت مسکن و خواب آور دارد و شربت تهیه شده از آن به ایجاد آرامش و داشتن خوابی راحت یاری می نماید.
- یاری به درمان آفت دهان و کاهش تب به ویژه تب های روماتیسمی از دیگر خواص عسل گشنیز است.
- مصرف عسل گشنیز به تقویت معده و برطرف سوء هاضمه یاری نموده و باعث افزایش اشتها می گردد.
- عسل گشنیز همانند دیگر عسل های طبیعی سرشار از مواد آنتی اکسیدان است، بنابراین برای پیشگیری از سرطان و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
- استفاده از ماسک عسل گشنیز برای برطرف خستگی و کدری پوست مفید است.
چگونگی فراوری عسل گشنیز توسط زنبور ها
سبزی گشنیز در بیشتر نقاط ایران به ویژه در کشتزارهای همدان، کردستان و کرمانشاه به صورت خودرو یافت می گردد. در دیگر مناطق نیز کاشت آن در مزرعه صورت می گیرد. برگ و ساقه گشنیز ارزش غذایی و خواص درمانی متنوعی دارد و در آشپزی نیز بسیار پرکاربرد است. برای تهیه عسل گشنیز زنبورهایی را تربیت می نمایند که فقط به سمت عطر و بوی گشنیز بروند و بخش عمده شهد مورد استفاده آن ها، از گیاه گشنیز باشد. البته در بیشتر مواقع عسل تک گل مخلوط از یک یا چند گیاه دیگر با نسبت های مختلف است و در بیشتر مراکز فراوری عسل، اگر یک گونه گل تامین نماینده 50 درصد یا بیشتر از منابع شهد آن عسل باشد، آن را به نام آن گیاه خاص می نامند. جالب است بدانید، حداکثر میزان عسل خالص، 85 درصد شهد آن گل است اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گل ها وفاداری نشان می دهد ولی به ندرت پیش می آید که این وفاداری مطلق باشد. زمان برداشت عسل گشنیز اواخر بهار (خردادماه) است.
مشخصات و بهترین طریقه مصرف عسل گشنیز
رنگ عسل گشنیز، کهربایی است. برای مصارف درمانی از عسل گشنیز توصیه می گردد، هر روز صبح ناشتا و نیز نیم ساعت قبل از خواب شب، یک لیوان شربت عسل (یک قاشق غذاخوری عسل در یک لیوان آب ولرم) تهیه نموده و جرعه جرعه (در مدت سه تا چهار دقیقه) بنوشید.
در خاتمه گفتنی است که خواص عسل گشنیز و فواید درمانی آن همانند دیگر انواع عسل بسیار گسترده است، اما زیاده روی در مصرف این عسل به دلیل داشتن مواد قندی بالا برای بیمارن دیابتی باید با احتیاط صورت گیرد. توجه داشته باشید مصرف انواع عسل برای بچه ها زیر یکسال به دلیل داشتن باکتری بوتولیسم ممنوع است. مصرف هر نوع عسل برای درمان، بسته به نوع بیماری متفاوت است و برای استفاده، حتما باید با متخصصین مشورت گردد.
برگرفته از: کتاب معجزات درمانی عسل و انگبین ها، کتاب عسل درمانی و آشنایی با انواع عسل ها
منبع: setare.com