بلاتکلیفی آیین نامه صادرات نرم افزار
به گزارش مجله یافان، محمدرضا طلایی، در مورد شرایط صادرات نرم افزار، گفت: شرکت های ما در دفاتر خود میزان صادراتشان را اعلام می کنند، زمانی که ممیز سازمان امور مالیاتی برای بررسی دفاتر مالی می آید، برای تأیید ارقام مربوط به صادرات، خواستار دریافت پروانه صادراتی می شود و زمانی که صاحب کسب و کار اعلام می کند که برای صادرات نیازی به پروانه ندارد، ممیز زیر بار نمی رود. این در حالیست که طبق قوانین ایران، گمرک، گمرکِ کالاهای فیزیکی است. صادرکننده نرم افزار چه کانتینری را برای صادرات ببرد؟ این موضوع را از سال 80 به مسئولان مربوطه می گوئیم. این مساله حتی در شرایط اعلام آمار صادرات نرم افزار هم مشکل ایجاد می کند.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران با بیان اینکه دولت ما سواد اقتصاد دانش بنیان را ندارد، افزود: به همین دلیل جهت ساماندهی صادرات نرم افزار، طی 4 سال در اتاق بازرگانی و تشکل های صادراتی، آئین نامه اجرایی حمایت از توسعه صادرات نرم افزار و خدمات فناوری اطلاعات کشور را تهیه کردیم؛ این آئین نامه کاملاً موضوع صادرات و شرح وظایف دستگاه ها از جمله وزارت ارتباطات، وزارت ارشاد، سازمان امور مالیاتی، بانک مرکزی، وزارت امور خارجه و … و روش های بررسی پرونده های صادراتی صادرکنندگان نرم افزار و خدمات دیجیتال را شفاف می کند.
وی ادامه داد: این آئین نامه پس از تصویب در کمیته شورای عالی صادرات سازمان توسعه تجارت در تیر ماه امسال، قرار بود در هیأت وزیران نیز مطرح شود تا به تصویب نهایی برسد اما تا به این لحظه هنوز این آئین نامه در هیأت وزیران طرح نشده است.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران افزود: بی توجهی به این امر، در حالیست که آی تی کالای فیزیکی نیست و اگر صادرکننده اعلام نکند، در هیچ جای دنیا نمی توان رد این فرد را پیدا کرد. از سویی دیگر نیز سفارت خانه های ما برای جذب خریدار به درستی عمل نمی کنند و اصلاً از پتانسیل های آی تی اطلاع ندارند این در حالیست که سفارت خانه سایر کشورها ویترین تبلیغاتی هستند و فقط کار سیاسی نمی کنند.
طلایی شرح داد: همچنین با این آئین نامه، بانک مرکزی نیز آپدیت می شود زیرا در صورت شفاف شدن ارزش خدمات صادراتی، دارایی های نامشهود شرکت ها همچون سایر کشورها مشخص می شود و دولت هم در حوزه خدمات دانش بنیان توان پاسخگویی می یابد زیرا در حال حاضر وقتی فعال حوزه آی تی برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه می کند بانک طلب سند ملکی می کند در حالی که نرم افزار دارایی ملموس نیست یا اینکه می گویند برای فعالیت در حوزه نرم افزار باید پروانه تولید داشت در حالیکه ماهیت این حوزه متفاوت است و فرد حتی می تواند از دخل خانه خود در این حوزه فعالیت کند.
گمرک خدمات راه اندازی شد
وی در ادامه با اشاره به راه اندازی گمرک خدمات، گفت: در کنار این آئین نامه، برای سهولت در صادرات نرم افزار و شفافیت ابعاد موضوع، پیگیری هایی برای راه اندازی گمرک خدمات کرده بودیم که 3 ماه پیش سازمان توسعه تجارت، آئین نامه گمرک خدمات را ابلاغ کرد و این گمرک به نوعی راه اندازی شد.
طلایی افزود: با گمرک خدمات می توان ارزش خدمات صادراتی را در حوزه های مختلف از جمله خدمات فنی مهندسی، گردشگری، آی تی، صنایع خلاق و … مشخص کرد که در صورت تصویب آئین نامه صادرات نرم افزار در دولت، شرایط صادرات این بخش شفاف می شود.
او ادامه داد: صادرکنندگان آی تی می توانند از طریق گمرک خدمات، پروانه صادرات خدمات بگیرند که امیدواریم طی سال های آینده، صادرکنندگان این حوزه از مزایایی که وجود ندارد، استفاده کنند و به رسمیت شناخته شوند.
منبع: اتاق بازرگانی ایران