اصول طراحی نمای ساختمان ، چگونه می توانیم یک نمای خوب طراحی کنیم؟
به گزارش مجله یافان، نمای ساختمان از جمله مراحل اجرایی پروژه های ساخت وساز به شمار می رود. ساختمان ها کاربری های مختلفی دارند و نمای آن ها نیز با توجه به این کاربری تغییر خواهد نمود. از این رو در طراحی نمای ساختمان ها باید اصول و استانداردهای مشخصی را رعایت کرد تا بتوان به نتیجه ای مطلوب دست یافت. در این مطلب از ویکی ساختمون و با توجه به اهمیت بالایی که نمای ساختمان ها در زندگی شهری ایفا می نمایند قصد داریم که به آنالیز مهم ترین اصول طراحی نمای ساختمان بپردازیم.
جهت دریافت خدمات قیمت آلاچیق چادری با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات طراحی و اجرای آلاچیق های مختلف را به ما بسپارید.
چرا طراحی نمای ساختمان مهم است؟
نمای ساختمان ها عضوی از سازه هستند که خود را به نمایش می گذارند و از همین بابت تاثیر زیادی بر زندگی شهری از جنبه های مختلف می گذارند. در زیر به چند مورد از مهم ترین اهداف و اهمیت های نمای ساختمان اشاره شده است.
- فراهم سازی استاندارد های مناسب به منظور اطمینان از نمای با کیفیت ساختمان ها که انعطاف پذیری، شخصیت، خلاقیت و زیباشناختی آن را ممکن می سازد.
- تأکید بر یک نما در مقیاس انسان و همچنین به دست دادن یک محیط مبتنی بر عابران پیاده و افزایش ارتباط میان این دو
- تقویت و حمایت از هویت و تصویر ساختمان ها و به موجب آن ارتقای کسب و کارها و تثبیت ارزش های ملک
- حمایت و تقویت ناحیه های مسکونی و غیر مسکونی همسایه به وسیله تشویق به توسعه فیزیکی که از کیفیت بالاتری برخوردار است و تطابق خوبی هم با هویت، مقیاس و کارکرد مناطق پیرامون دارد.
- تشویق به توسعه که ارتباط بهتری با خیابان ها، فضاهای باز و ساختمان های مجاور دارد.
بیشتر بخوانید: نمای مدرن ساختمان مسکونی با مصالح، رنگ و نورپردازی خاص
چه نکاتی را باید در طراحی نمای ساختمان مد نظر قرار داد؟
قبل از آغاز به طراحی نمای ساختمان باید مجموعه ای از نکات را مد نظر قرار داد تا بتوان از هماهنگی نتیجه حاصله با محیط پیرامون اطمینان حاصل کرد. در زیر چند مورد از این نکات آمده است.
- شکل و هندسه کلی ساختمان
- دید ساختمان به خیابان
- دید ساختمان به کوچه
- تعداد طبقات ساختمان
- کاربری ساختان
- فاصله تا ساختمان های مجاور
اصول طراحی نمای ساختمان
نما تاثیر زیادی بر خواستنی بودن ساختمان می گذارد و از همین رو بسیاری تمام کوشش خود را می نمایند که چیزی در طراحی آن کم نگذارند. با این همه در مواردی نتیجه حاصل شده چندان باب میل نخواهد بود. رعایت اصول طراحی نمای ساختمان که در زیر به آن ها پرداخته شده است می توانند ابزاری مناسب برای اجرای یک نمای برتر از جنبه های مختلف باشد.
بیشتر بخوانید: نمای آجری مدرن ارزش هزینه دارد + 22 طرح برجسته در ایران و دنیا
اصل شماره 1: مصالح نما
کیفیت و ماندگاری نما به واسطه مصالحی که در آن به کار رفته است می تواند که درک افراد را از مکان را از جنبه های مختلفی تغییر دهد. استفاده از مصالح باکیفیت در طراحی و ساخت نمای خارجی حس اهمیت و اطمینان را به عابران پیاده منتقل می نماید. مصالح مختلفی را می توان به کار برد. برای نمونه مصالح بنایی پیوند محکمی را میان افراد و محیط ساختمان برقرار می نماید. مصالح مهندسی شده دیگری نیز مزایای و معایب خاص خود را دارند که در انتخاب آن ها باید ساختمان و کاربران آن مد نظر قرار گرفته شوند.
از طرفی هم مصالحی که در طراحی نمای ساختمان به کار گرفته می شوند تاثیر زیادی بر درک افراد و کاربران ساختمان از مقیاس و بافت کلی آن دارد. استفاده از مصالح در اندازه مناسب این امکان را به کاربر می دهد که درک درستی از اندازه آن داشته باشد. از طرفی هم بافت سطح در ترکیب با رنگ تاثیر زیادی بر وزن بصری، مقیاس و کیفیت نورپردازی محیط خواهند گذاشت.
اصل شماره 2: ترکیب
تعادل بصری را باید بتوان به وسیله ترکیب نمای ساختمان به دست داد. تقارن از مهم ترین ابزاری است که با استفاده از آن می توان به این مهم دست یافت. مطالعات بسیاری نشان داده اند که درک انسان از زیبایی تحت تاثیر وجود تقارن در ترکیب قرار می گیرد. روانشناسان در این خصوص ابراز داشته اند این موضوع به این دلیل است که بدن ما نیز دارای تقارن است و به همین دلیل هم این اصل تاثیر خود را بر دیگر اقدامات هنری و زیباشناختی همچون طراحی نمای ساختمان می گذارد.
بیشتر بخوانید: نمای سیمانی ساختمان ؛ انواع مختلف + مزایا و معایب نمای سیمانی
در صورتی که بتوان این اصل را در نمای ساختمان پیاده کرد، شاهد وجود نظم و ترتیب در ترکیب المان ها خواهیم بود. مجموعه المان ها در ترکیب با یکدیگر توسط خطوطی که ایجاد خواهند کرد به چشم خواهند آمد. از طرفی هم در مواردی به ناچار باید این تقارن را به هم زد. برای نمونه نصب درب ها این تقارن را به هم خواهد زد اما استفاده از المان هایی مانند پنجره به ما یاری خواهد نمود که تقارن را به نما برگردانیم.
اصل شماره 3: مقیاس
منظور از مقیاس در معماری در واقع اندازه نسبی است. این اندازه اشاره به درک ما از اندازه المان های یک ساختمان در مقایسه با دیگر المان ها و بدن انسان دارد. به طور کلی دو نوع مقیاس کلی و انسانی وجود دارد. مقیاس کلی نشان دهنده خوانایی کلی نمای ساختمان از فاصله دور است. مقیاس انسانی نیز به معنای خوانایی المان های طراحی نمای ساختمان از فاصله بسیار نزدیک به ساختمان است.
در فرایند های طراحی امروزی توجه زیادی به مقیاس انسانی می گردد. به طوری که بسیاری از نماها دارای ظرافت های به خصوصی هستند. قابل درک بودن این ظرفیت ها می تواند تاثیر به سزایی بر درک افراد از اندازه ساختمان و راحتی او در محیط داشته باشد.
اصل شماره 4: نسبت
نسبت از دیگر اصول مهم در طراحی نمای ساختمان با کاربری های مختلف است. نسبت در واقع اشاره به رابطه میان دو نسبت مانند ارتفاع و پهنا دارد. از سوی دیگر این اصل در طراحی نمای ساختمان می تواند به موضوعات مختلفی همچون وجود درب و پنجره های اشاره داشته باشد. با استفاده از این اصل المان های مهم در طراحی نمای ساختمان را به گونه ای می توان به کار برد تا کاربرد درک بهتری از اندازه ساختمان داشته باشد. دست یابی به این اصل لازمه برآورده سازی اصل ترکیب است.
اصل شماره 5: ریتم یا آهنگ
آهنگ از دیگر اصول مهم در طراحی نمای ساختمان به شمار می آید و در واقع به معنای تکرار منظم و یکنواخت خطوط، اشکال و هر جزئیاتی است. ریتم در ترکیب با تکرار و فاصله گذاری ابزاری مهم در خلق زیبایی های بصری به شمار می فرایند. مطالعات انجام شده در مورد درک انسان نشان داده است که ذهن و چشم ها در کاوش برای یافتن نوعی از سازمان دهی برای ارتباط دادن المان های مختلف به یکدیگر هستند.
افراد در نگاه کردن به آشفتگی در ارتباط المان های نمای ساختمان احساس ناراحتی خواهند داشت. در طراحی نمای همه ساختمان ها المان هایی وجود دارد که ماهیتی تکرار شونده دارند برای نمونه می توان به در و پنجره اشاره نمود. این ریتم و آهنگ باید به گونه ای باشد که آسیبی به ماهیت ساختمان وارد نکند.
اصل شماره 6: شفافیت
سبک های مختلفی از طراحی نما در دنیای امروز دنبال می گردد. همه آن ها در کوشش هستند که اصل شفافیت و استفاده از نور طبیعی را رعایت نمایند. این اصل علاوه بر مزیت های بالقوه ای که در مورد صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد داشت می تواند جنبه های زیباشناختی ساختمان را نیز بهبود بخشید.
اصل شماره 7: رنگ
از آن جایی که یکی از اصلی ترین اهدافی که از اجرای نمای ساختمان دنبال می گردد ارتقای جنبه زیباشناختی ساختمان است، رنگ می تواند در این خصوص بسیار مفید واقع گردد. آجر، بتن و همه مصالحی که در طراحی نما ساختمان به کار برده می گردد دارای رنگی به خصوص هستند. ترکیب این رنگ ها در صورتی که نامناسب با یکدیگر صورت گیرد برای اصول مهمی همچون نسبت و تناسب هم موانعی ایجاد خواهد نمود. رنگ ساختمان می تواند بازتاب دهنده شخصیت و هویت آن باشد.
سخن آخر
در زندگی امروزی شهری ساختمان ها هر روز بیشتر به سمت ارتقای جنبه های زیباشناختی خود میل می نمایند. این مهم تنها با رعایت استانداردهای طراحی داخلی و خارجی ساختمان ممکن است. طراحی نمای ساختمان مهم ترین چیزی است که نگاه ها را به خود خیره خواهد نمود. اصول مهمی که در بالا به آن ها اشاره شد را باید در اجرای آن در ساختمان هایی بار کاربری های رعایت کرد. تا بدین طریق بتوان با محیط و افراد ارتباط برقرار کرد.
منبع: ویکی ساختمان